Заступник директора ПрАТ "Київводоканал" Володимир Костюк попередив про можливі серйозні наслідки для водопостачання столиці через забруднення річки Десна.

Про це він розповів в ефірі телеканалу Еспресо.

За словами Костюка, Десна забезпечує 70% питної води для мешканців Києва, і альтернативи цьому водозабору наразі немає. "Його втрата призведе до серйозних наслідків й розбалансування системи водопостачання столиці", - наголосив він.

Загрязнение Сейма и Десны
Загрязнение Сейма и Десны

Ситуація ускладнюється тим, що забруднення просувається вниз по річці і вже досягло ділянки нижче Чернігова. "На жаль, органічне забруднення продовжується. Змоделювати яка вода прийде на водозабір через 4-5 днів, неможливо", - зазначив Костюк.

У разі, якщо забруднена вода досягне водозабору і не зможе бути очищена наявними технологіями, Київ може бути змушений перейти на альтернативні джерела водопостачання. Це включає Дніпровську станцію та артезіанські джерела. Однак Костюк попередив, що ця альтернативна система не зможе повністю забезпечити водою все місто.

Раніше повідомлялося про потемніння води та масовий замор риби в річці Десна біля Чернігова. Ситуація залишається під пильним наглядом відповідних служб.